Veszélyben a magánvagyon, ha elmulasztja a tőkeemelést

Ha nem emelik fel a kft.-k a törvényileg előírt 3 millió forintra törzstőkéjüket, a tagok magánvagyonukkal is felelhetnek a társaság tartozásaiért, és nem vehetnek fel osztalékot ..

A kötelező törzstőkeemelést egy éven túl is lehet teljesíteni, a társasági szerződésben kell meghatározni, mikorra teljesül .

A törvény szerint a 2014. március 15. előtt alapított kft.-knek 2016. március 15-éig kell megemelni a törzstőkéjüket, illetve meghatározni a társasági szerződésben az emelés dátumát. Ennek elmulasztása esetén a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást is indíthat, aminek bírság is lehet a vége.
A legtöbb kis- és középvállalkozás a 2014. március 15. előtt érvényes 500 ezer forintos minimális tőkével működik Magyarországon – mondta, hozzátéve: az emelést több módon el lehet végezni, a leggyakoribb, hogy a tagok maguk emelik meg a tőkét, vagy elszámolják a nyereség terhére.

 Keressen benünket  bizalommal segitünk a  döntések és a lépések megtételében Ha a tulajdonosoknak aktuálisan nincs pénzük tőkeemelésre, akkor is van megoldás: például részletekben, időkorlát nélkül is lehet fizetni, illetve nem pénzbeli hozzájárulásként, akár követelés beszámításával is eleget lehet tenni a törvény előírásainak. 

A törzstőkeemelés kapcsán többféle okiratot kell elkészíteni, módosítani kell az alapító okiratot is, ami illetékmentes,  és ügyvéd közreműködésével hajtható végre .