Széchenyi 2020

Jelenlegi hely

Szabályzatok készítése

Miért van szükség számviteli politikára?

Önmagában a számviteli törvény nem elegendő ahhoz, hogy a gazdálkodónál olyan számviteli rendszer funkcionálhasson, amely alapján megbízható és valós információkat tartalmazó beszámolót lehetne összeállítani.

·         Egyrészt azért nem, mert a számviteli törvény sok kérdésben választási lehetőséget ad a gazdálkodóknak abban, hogy hogyan kíván eleget tenni a törvényi előírás követelményeinek (különböző költségkímélő eljárások).

·         Másrészt pedig azért nem, mert sok olyan törvényi előírást tartalmaz, amelyeknek a végrehajtásához szükséges eszközt, a módszert a gazdálkodóknak kell hozzárendelniük.

A számviteli politika keretében kell elkészíteni:

1.   A eszközök és források leltározási és leltárkészítési szabályzatát

2.   A eszközök és források értékelési szabályzatát

3.   Az önköltségszámítás rendjére vonatkozó belső szabályzatot

4.   A pénzkezelési szabályzatot

5.   A selejtezési szabályzatot

Az előzőeken túlmenően a gazdálkodó köteles elkészíteni a bizonylati rendjére vonatkozó szabályzatát is.

A számviteli politika fogalma a nemzetközi számviteli standardok tanulmányozása révén került be a számvitel fogalmak közé.

A számviteli politika elkészítéséért és a módosításáért a gazdálkodó képviseletére jogosult személy a felelős. A megalakulástól számított 90 napon belül el kell készíteni a számviteli politikát és a módosított jogszabályok hatálybalépésétől számítva szintén 90 nap áll rendelkezésre a számviteli politika módosítására.

 

 Hivjon Minket még ma, hogy segíthessünk!