Kedvezmények a 2015-ös szja-bevallásban

Aki tavaly év közben nem nyilatkozott arról, hogy milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadója illetve az adóalapja, nem késett le semmiről. Az elmaradt lépés a május 20-ig beadandó szja-bevallásban pótolható és az év közben nem érvényesített adókedvezmény igénybe vehető. A legtöbben az első házasok kedvezményét, a családi kedvezményt és a súlyos fogyatékosság kedvezményét érvényesítik a bevallásban.

Az első házasok kedvezménye 2015. január 1-jétől igényelhető és annak a párnak jár, amelyik 2014. december 31-e után – legalább egyikük először – kötött házasságot. A kedvezmény megosztható vagy a házastársak meghatározhatják, hogy melyikük veszi igénybe. Mértéke – legfeljebb 24 hónapig – az adóalapra vetítve 31 250 forint, azaz házaspáronként havi ötezer forinttal több marad a családi kasszában. A 24 hónapon belül a kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt a szülők. A házasságkötés előtti családi kedvezményre jogosító gyermek, magzat az első házasok kedvezményét nem befolyásolja.

A családi kedvezményt főszabály szerint azok vehetik igénybe, akik családi pótlékra jogosultak. Ezt a kedvezményt a várandós kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa, családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is  érvényesítheti. Várandóság címén a kedvezményt a fogantatástól számított 91. naptól a megszületésig lehet igénybe venni. Az összegét az eltartottak számától függően a kedvezményezett eltartottak után kell kiszámolni. Ez a 2015-ben szerzett jövedelmek esetében egy, illetve két eltartott esetén 10 ezer forint, míg három és több eltartott esetén 33 ezer forint adómegtakarítást jelent havonta kedvezményezett eltartottanként. A kedvezmény az adóalapot csökkenti. Ha az érvényesített családi kedvezmény összege után a megállapított kedvezménykeretből még marad, akkor az családi járulékkedvezményként érvényesíthető.. Az szja-bevallásban a családi kedvezményre vonatkozó sorok kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha valakinek a családjában év közben változás volt – például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek –, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy annak egy részét, a többletet vissza kell fizetni. A családi kedvezmény igénybe vehető egyedül, közösen, illetve a bevallásban megosztható az egy háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő házastárssal, élettárssal.

2015-re 5 250 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít. A kedvezmény azokra a hónapokra érvényes, amikor az adózó súlyos fogyatékossága legalább 1 napig fennállt. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges orvosi igazolást nem kell csatolni a bevalláshoz, csak meg kell őrizni az elévülésig.

A 2015-ös adóév az utolsó, amikor a lakáscélú hitel, a felsőoktatási tandíj, a felnőttképzési díj halasztott kedvezménye még érvényesíthető.