Széchenyi 2020

Jelenlegi hely

Szociális ozzájárulási adó

Zöld Pardon (Zöld Pardon)

 
 

Kell néhány igazolás, van vele némi papírmunka, de jelentősen csökkentheti a cége a munkabére után fizetendő terheit. Ami lehet, hogy tényleg segíthet megőrizni a munkahelyét. A foglalkoztatók hétféle kedvezményt vehetnek igénybe. Már a januári bérre is!

Nem árt, ha mi is tudunk erről...A munkáltató 27 százalék szociális hozzájárulási adót és 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást, azaz összesen 28,5 százalék közterhet fizet a munkavállaló után. Ebből kaphat kedvezményt. A NAV tájékoztatóban a szakképzési hozzájárulás kedvezményét nem tüntették fel, de utaltak rá. Mi ezt is feltüntettük az összefoglalóban.

A legfontosabb szabály: a kedvezményeket csak munkaviszonynál lehet igénybe venni, azok nem összevonhatóak más kedvezményekkel! Részmunkaidősekre is jár a kedvezmény, arányosítva. Nézzük, kiknek a foglalkoztatása lehet olcsóbb!

Szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó

Hogy melyek a szakképzettséget nem igénylő munkakörök, azt a FEOR-08 jegyzékben a 9. főcsoport alatt találjuk. Ide tartoznak például a takarítók, az egyszerű ipari, építőipari és mezőgazdasági tevékenységet végző dolgozók.

Ezekre a munkakörökre részkedvezmény jár: a munkabérből legfeljebb 100 ezer forintos bruttó bérig 14,5 százaléknyi. A bruttó százezer forint feletti bérrészre (és ez a többi pontnál és kedvezményhatárnál is érvényes) viszont a teljes közterhet meg kell fizetnie a cégünknek.

A részkedvezmény akkor is jár, ha nem teljes havi a foglalkoztatás (a hó elejénél később kezdődött, vagy a hó végénél hamarabb szűnt meg). Ha nem kizárólag szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozunk, akkor nem csökkentheti utánunk a cégünk a közterhet.

25 év alatti

Kétféle kedvezményt kaphat rájuk a munkáltató, attól függően, hogy pályakezdő-e a fiatal, vagy sem. Ha pályakezdő, akkor a bruttó bére (de maximum 100 ezer forint) után nem kell közterhet fizetnie a munkáltatónak, de csak a foglalkoztatás első két évére. Ha viszont nem pályakezdő, akkor 14,5 százalékos részkedvezményt kaphat rá a munkáltatója (szintén legfeljebb a bruttó bér 100 ezer forintos részéig). Méghozzá addig, amíg a fiatal nem tölti be a 25. életévét.

Pályakezdő az, akinek legfeljebb 180 nap munkaviszonya van. Erről igazolást az adóhatóságtól lehet kérni, kötetlen formában, papíralapon, személyesen vagy levélben. Nem baj, ha nem kértük meg január elsején a papírt, még most sem késő. Ha elutasító határozatot kapunk, azt is érdemes megnézni, mert lehet, hogy akkor is jogosult a munkáltató a kedvezményre. Erre a NAV tájékoztatója hoz is példát.

55 év feletti

Részkedvezmény (bruttó százezer forintos fizetésig 14,5 százalék) jár, és az sem akadály, ha valaki nyugdíj mellett dolgozik.

Tartósan álláskereső

Az eddigiektől eltérően a tartósan álláskeresők közül csak azokra jár a kedvezmény, akiket 2013. január 1-je után vettek fel. Tartós munkanélküli az, aki az elhelyezkedés előtti 9 hónapon belül legalább fél évig regisztrált munkanélküli volt.

A munkáltató szociális hozzájárulási adókedvezményt vehet igénybe, amelynek a mértéke a bruttó munkabér, de legfeljebb 100.000. forint 27 százalékával csökkenthető a foglalkoztatás első két évében, 14,5 százalékával a foglalkoztatás harmadik évében. Részmunkaidőben történő foglalkoztatáskor, a kedvezmény felső határát arányosan csökkenteni kell.

Feltétel, hogy az állami foglalkoztatási szerv a foglalkoztatást megelőző 275 napon belül legalább 183 napig álláskeresőként nyilvántartotta a munkavállalót. Ennek a feltételnek a fennállását az állami foglalkoztatási szerv igazolja, az álláskereső személy kérelmére. A foglalkoztató ennek az igazolásnak a birtokában érvényesítheti a szociális hozzájárulási adókedvezményt. A tartós munkanélkülinek igazolást kell hoznia a munkaügyi központtól.

Szakképzési hozzájárulásnál is kedvezmény vehető igénybe. Ennek mértéke a szociális hozzájárulási adó alapjának megállapításánál figyelembe vett bruttó munkabér, de legfeljebb a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 100.000. forint.

Gyeden, gyesen, gyeten lévő vagy volt kismama

A kedvezmény akkor is járhat, ha a kismama már idén január elseje előtt is dolgozott. A szabály az, hogy legfeljebb az utolsó ellátása megszűnése utáni 45. hónap végéig fizethet utána kevesebbet a foglalkoztató. Az első két évben teljes (28,5 százalék), utána pedig 14,5 százalék a kedvezmény (bruttó százezer forintig). Nem árt tudni, hogy ha a kismama munkahelyet vált, és még belül van a 45 hónapos határidőn, akkor a következő munkáltatója is megkaphatja a 27 százalékos kedvezményt a foglalkoztatás első két évére.

Kutató

Doktori vagy ennél magasabb végzettségű kutatók foglalkoztatásánál havi bruttó ötszázezer forintig jár a teljes, 28,5 százalékos kedvezmény.

Szabad vállalkozási zónában új munkavállaló

Az ilyen zónában működő munkáltató (kivéve munkaerő-kölcsönzőt) akkor veheti igénybe a foglalkoztatási kedvezményt, ha fejlesztési kedvezményre jogosult adózó, és növeli vállalkozása létszámát a beruházás üzembe helyezése után. Az új munkavállalókra az első két évre (havi bruttó százezer forintig) 28,5 százalékkal csökkentheti a befizetéseit, a harmadik évben pedig 14,5 százalékkal. A kedvezményt legfeljebb a beruházás üzembe helyezésétől számított öt évig lehet igénybe venni.

Havi bruttó százezer forintnál teljes kedvezménnyel évi 342 ezer forintot, részkedvezménnyel évi 174 ezer forintot spórolhat azokon a munkáltató, akik megfelelnek a feltételeknek.